top of page

De rol van vrienden en vriendinnen


Vrienden en vriendinnen zijn vaak de eersten die merken dat iemand 'raar doet' met eten. Ook onder vrienden is eten een sociale gebeurtenis, samen een patatje halen in de pauze, brood ruilen: "wat heb jij er op"?, een filmpje kijken en samen popcorn of chips eten, een ijsje eten op een terrasje in de zon. Ineens is die ene vriendin te druk voor deze dingen, voelt zich niet lekker of heeft een afspraak die ze echt niet kan afzeggen. Ze heeft net gegeten of gaat zo eten en is alweer haar brood vergeten. Allemaal signalen dat er iets aan de hand is.

Onderzoek heeft aangetoond dat in een gemiddelde klas 1 op de 3 meisjes rommelt met eten, dit kan doorslaan in een eetstoornis met levensbedreigende gevolgen. Het is dus belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Als jij het idee hebt dat een van jou vriendinnen een (beginnende) eetstoornis heeft dan zijn er dingen die je kan doen om haar te helpen.

1. Praat erover met een volwassene die je vertrouwt. Een leraar, mentor of je eigen ouders. Je vriending kan een serieus probleem hebben en heeft dan professionele hulp nodig

2. Praat met haar zonder haar voor het blok te zetten. Het kan een goed idee lijken om haar andere vriendinnen in te lichten maar het is beter om eerst 1 op 1 met haar te praten, eventueel samen met een volwassene. De druk kan te groot zijn wanneer te veel mensen zich met haar bemoeien.

3. Wees eerlijk. Vertel je vriendin wat je is opgevallen aan haar gedrag en zeg dat je je zorgen maakt. Zeg nooit meteen dat je denkt dat ze een eetstoornis heeft maar benoem het eet gedrag dat je ziet.

4. Wees voorzichtig met wat je zegt en geef je vriendin de kans om te reageren. Het kan zijn dat je het bij het verkeerde eind hebt en dat er iets anders aan de hand is. Je bent tenslotte geen deskundige.

5. Zeg geen dingen uit boosheid. Als je boos bent op je vriendin over haar gedrag, wacht dan tot de boosheid weg is en ga dan het gesprek aan. Onthoud dat je vriendin worstelt met een ziekte, het is niet haar schuld, ze verdient je sympathie, niet je boosheid.

6. Ken je grenzen. Het is belangrijk niet te veel betrokken te raken bij het prbleem van je vriendin. Spreek bijvoorbeeld niet af om altijd met haar te lunchen om het voor haar makkelijker te maken, dit kan ervoor zorgen dat ze niet eet als jij er niet ben en jij je dan schuldig voelt.

7. Houd het niet geheim. Onderdeel van een eetstoornis is dat ze het geheim willen houden, niemand mag het weten want dan kunnen ze het gedrag in stand houden. Beloof niet dat je het geheim zal houden wanneer je vriendin dat van je vraagt. Dit betekent niet dat je het aan iedereen moet vertellen maar wel dat je iemand inlicht die haar kan helpen.

8. Wijs haar niet af om haar gedrag. Iemand die geen eetstoornis heeft, kan moeilijk begrijpen waarom iemand niet eet, braakt, laxeert, extreem beweegt, dieetpillen slikt of snijdt. Eetstoornissen zijn ingewikkeld en geen bewuste keuze. Blijf haar steunen, ook al begrijp je het niet.

9. Deel je gevoel. Iemand met een eetstoornis kan moeite hebben met het tonen van emoties, wanneer jij wel je emoties toont kan dat een voorbeeld zijn voor haar.

10. Luister echt naar haar en wat ze zegt.

11. vraag wat je kan doen om haar te helpen.

12. Wees geen politie agent. Ga niet de hele tijd opletten wat ze eet, wanneer ze eet en hoeveel ze eet. Het is niet jouw taak en zal jullie vriendschap onder druk zetten.

13. Zorg voor jezelf. Het is belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen, ten eerste ben je dan sterker om je vriendin te helpen en tegelijkertijd geef je haar het goede voorbeeld.


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page