top of page

Regels over eten, stop ermee


In principe zijn er dreie hoofdvormen van regels over eten: Wanneer je eet, Wat je eet en Hoeveel je eet.

Regels over Wanneer je eet kunnen zijn: ik eet niets na 19:00 uur of ik eet niets in het bijzijn van anderen.

Regels over Wat je eet kunnen zijn: Ik eet geen chocola en koolhydraten meer of ik eet iets niet als ik niet weet wat er in zit.

Regels over Hoeveel je eet kunnen zijn: Ik eet minder dan.... Kcal per dag of als ik met anderen eet, eet ik minder dan de rest.

Strenge regels over eten zijn schadelijk door hun alles-of-niets karakter. Het is goed of slecht, zwart of wit, overtreden of niet overtreden.

Als je een regel hebt dat je een bepaald product niet MAG eten en je eet er toch van dan komen de alles-of-niets gedachten. Je brein maakt van een mug een olifant en je hebt het gevoel dat je de regel volledig hebt overtreden. Je voelt je schuldig, zwak en verdrietig. Omdat je de regel toch al hebt overtreden kan je net zo goed de rest ook opeten en is de kans groot dat je doorslaat. Op die manier leiden strenge regels over eten tot binge eating.

Een ander groot probleem van strenge regels over eten is dat het onvermijdelijk is dat ze zullen worden overtreden, als je iets niet MAG, wil je het juist en denk je er de hele tijd aan. Mensen die strenge regels over eten volgen zijn vaak ongelukkig met hun hun lichaam en/of gewicht. Deze ontevredenheid kan hun eigenwaarde beinvloeden en ze hechten dardoor vaak nog meer aan hun strenge regels. Als ik me maar aan mijn regels houd, dan wordt ales beter.

Het klinkt logisch dat je zal afvallen als je tegen jezelf zegt dat je minder MAG eten en minder Kcal binnen MAG krijgen. Maar jezelf vertellen dat je minder moet eten en bepaalde producten moet vermijden, houdt meestal geen verband met de hoeveelheid die je werkelijk eet. Dit komt door de reactie van zowel je lichaam als je geest op een tekort aan eten.

Emotioneel tekort:

Door te proberen bepaalde producten niet te eten en de hoeveelheid die je eet te beperken, ben je steeds meer bezig met eten. Als je de dag begint met de regel dat je geen chocola mag eten, denk je de hele dag door aan chocola, je ziet overal advertenties van chocola en ziet mensen om je heen chocola eten. Doordat je er de hele tijd aan dekt en de honger door het weinige eten, kunnen ertoe leiden dat je toch chocola gaat eten en dat je dan niet meer kan stoppen.

Of je gaat ipv chocola heel veel andere dingen eten om toch de honger te stillen.

Fysiologisch tekort:

De meeste mensen die strenge regels over eten hebben, proberen zo weinig mogelijk van alles te eten en vermijden bepaalde producten. Hierdoor krijgt je lichaam honger, zelfs als jij je niet bewust bent van die honger. Uiteindelijk bereik je het punt dat je lichaam deze honger niet meer kan negeren. Terwijl je vastbesloten bent om minder te eten, leiden honger en de constante gedachten aan eten meestal tot een ding: vreetbuien.

Na een vreetbui neem je je voor om je nog strakker aan je rels te houden en sta je jezelf nog minder toe. Dit kan komen omdat je jezelf wil straffen voor je vreetbui, je wens om af te vallen of om met je gevoelens van onvreden over jezelf om te gaan. Dit is het slechtste wat je kan doen, hoe meer beperkingen je jezelf oplegt, hoe meer vreetbuien je zal hebben.

Meer dan 60% van de mensen die zichzelf strenge regels over eten oplegt krijgt vreetbuien.

De enige manier om deze reactie te stoppen is de regels de deur uit te gooien en beginnen met regelmatig eten.


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page