top of page

Feestdagen en eetstoornissen, een lastige combinatie


Als we de reclames mogen geloven dan zijn de feestdagen harmonieus, gezellig en is iedereen blij en gelukkig met zichzelf en elkaar. Als we de advocaten mogen geloven dan krijgen ze meer scheidingen te verwerken na de feestdagen dan in andere maanden van het jaar. Men heeft hoge verwachtingen van deze dagen en hoopt dat het er bij hen thuis net zo aan toe gaat als in de reclame. Hierdoor wordt de druk om het gezellig te hebben te groot en gaat het juist mis.

Voor iemand met een eetstoornis zijn de feestdagen geen prettig vooruitzicht, de omgeving verwacht ook van hen dat ze gewoon meedoen, niet zeuren over eten en zich op deze dagen aanpassen en in ieder geval iets eten van wat er op tafel staat. Geloof me, dat willen ze zelf ook maar als ze dat zouden kunnen, dan hadden ze geen eetstoornis. Kenmerken van een eetstoornis zijn onder andere:

- Het lastig vinden om te eten in het bijzijn van anderen

- Dingen eten die niet op hun eetlijst staan

- Dingen eten waarvan ze niet precies weten wat er in zit

- Het gevoel hebben dat iedereen aan tafel op ze let

- Niet kunnen kiezen wat ze willen/mogen eten

Tijdens de feestdagen volgen de meeste gezinnen een ander eetpatroon, er worden vaker kleine hapjes gedurende de dag geserveerd en het avondeten is overvloedig en anders. Ook vieren de meeste gezinnen de feesdagen met familileden en vrienden, soms thuis en soms bij anderen of ze gaan uit eten. Iemand met een eetstoornis kan dit allemaal niet overzien, raakt in paniek en kan van angst bijna niks meer eten of gaat overmatig compenseren.

Hoe vervelend ook voor de anderen, wanneer iemand in je gezin worstelt met een eetstoornis dan is het belangrijk om hier ook tijdens de feestdagen rekening mee te houden. Je kind is ziek en kan deze ziekte niet even aan de kant zetten omdat het kerst is. Veel behandelinstellingen zijn gesloten in deze periode en dat betekent dat je kind thuis is op dagen dat ze anders daar zou zijn, dat is ook voor haar moeilijk. Wat kan je doen om de feestdagen met elkaar zo goed mogelijk door te komen?

- Bespreek met elkaar, het liefst met het hele gezin, wat haalbaar is voor iedereen en sluit compromissen;

- Spreek van te voren af wat er wordt gegeten;

- Als je familie of vrienden wil uitnodigen, bespreek met hen van te voren wat de afspraken zijn over het eten en vraag of ze zich er niet mee willen bemoeien;

- Als je uit eten gaat, vraag van te voren het menu zodat je kind weet wat ze kan kiezen en geef zonodig alvast de bestelling door;

- Als je wordt uitgenodigd om bij anderen te eten, vraag wat er wordt gegeten en maak hierover afspraken met je kind;

- Verwacht niet te veel, laat haar desnoods gewoon haar eetlijst volgen en zorg dat je die dingen ook in huis hebt of neem ze mee als je ergens naar toe gaat;

- Sluit een wapenstilstand met de eetstoornis tijdens deze dagen indien mogelijk, maak geen ruzie als het niet lukt.

Het belangrijkste is om van te voren afspraken te maken zodat iedereen weet waar hij aan toe is om problemen te voorkomen.

Fijne feestdagen.


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page