top of page

Een eetstoornis heeft nooit vakantie, integendeel.


Het is weer bijna zover, de "grote" vakantie staat voor de deur, heb je er al zin in? Veel ouders denken en hopen dat het in de vakantie wel mee zal vallen met de eetstoornis, er is immers geen stress van school, meer tijd en ruimte om het eten op de rit te krijgen en meer zicht op wat en wanneer er wordt gegeten. Wat zou het fijn zijn als de eetstoornis ook een tijdje vakantie nam, helaas is het tegendeel waar. Vakanties zijn vaak zeer stressvol voor iemand met een eetstoornis, juist om de redenen die ik noemde. Houd er rekening mee dat je kind nu al bezig is met het bedenken van manieren om de vakantie door te komen zonder al te veel veranderingen. Voor de eetstoornis is het een kwestie van: "Hoe overleef ik de vakantie?"

Ipv rust zul je merken dat er juist meer ruzies zullen ontstaan, er zal meer stiekem en ontwijkend gedrag zijn en er zullen nieuwe slimme trucjes bij komen om de omgeving voor de gek te houden.

Zelf zul je wat minder oplettend zijn omdat je ook vakantie hebt, geen gezeur wil en het nog een beetje leuk wil houden voor de rest van je gezin, allemaal mogelijkheden die de eetstoornis zal benutten om het destructieve gedrag voort te zetten.

Hoe negatief het ook allemaal klinkt, toch is juist de vakantie een goede gelegenheid om de strijd met de eetstoornis aan te gaan. Er is meer tijd, geen afleiding door werk of school en je bent meer thuis om te zien wat er gebeurt.

Structuur en regelmaat zijn belangrijk voor iemand met een eetstoornis, maak daar gebruik van, eet op vaste tijden, houd vast aan de eetlijst als die er is en houd je aan gemaakte afspraken. Benut de vakantie om een goed gesprek te hebben om erachter te komen wat de eetstoornis je kind brengt en wat je kan doen om je kind te helpen. In mijn boek: Eetstoornissen voor gevorderden, staat in een apart hoofdstuk beschreven wat je wel en niet kan doen om je kind te helpen tijdens de vakantie. Bestel het boek vandaag nog en wees voorbereid op de vakantie:

http://eetstoornissen.wixsite.com/moleculenopeenbord/boeken


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page