top of page

Zachte heelmeesters........


http://eetstoornissen.blogspot.nl/2012/05/lichamelijke-gevolgen-van.html

Verschillende onderzoeken laten zien dat ondervoeding schadelijke effecten heeft op de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de mens, sommige effecten zijn onomkeerbaar.

De meest voorkomende misvatting over ondervoeding is dat alleen hele dunne mensen (zoals mensen met anorexia) daar last van hebben. Ondervoeding betekent dat je bepaalde tekorten hebt die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren dus ook mensen met boulimia, eetbui stoornis, orthorexia en alle andere voorkomende eetstoornissen kunnen ondervoed zijn.

Een belangrijk gevolg van ondervoeding is het effect op de hersenen: concentratieverlies, problemen met het geheugen, vertraging in denkprocessen en een gewijzigd beoordelingsvermogen. Vooral dit laatste is cruciaal bij de behandeling van eetstoornissen, bij veel behandelmethodes wordt de focus gelegd op de autonomie van de patient, ze krijgen veel ruimte om zelf beslissingen te nemen over de behandeling. Als ze dit zouden kunnen, dan zouden ze geen behandeling nodig hebben. Als ze verstandig konden beoordelen wat goed en niet goed was voor hun herstel dan zouden ze de juiste dingen doen om te herstellen, toch? Ze willen zich niet constant rot, moe, depressief, angstig en eenzaam voelen. Ze willen energie hebben en de dingen doen die andere mensen van hun leeftijd doen, ze willen naar school, uitgaan, met vriendinnen afspreken en blij zijn. De reden dat ze behandeling nodig hebben is omdat ze niet meer kunnen beoordelen wat goed is en de kracht en energie niet meer hebben om er verstandig over na te denken. Daarom hebben ze de hulp nodig van mensen om hen heen, mensen die van ze houden en het beste voor ze willen. Vooral de ondersteuning van ouders is hierbij van groot belang, ouders die de regie tijdelijk overnemen totdat ze zelf weer in staat zijn beslissingen te nemen en de juiste dingen te doen om gezond te worden en te blijven. Dit kan betekenen dat je als ouder besluit dat herstellen belangrijker is dan school, sport, uitgaan en werken. Dit kan betekenen dat je als ouder besluit wat, wanneer en hoeveel er wordt gegeten zonder consessies. Dit kan betekenen dat je als ouder besluit dat er voor een behandeling wordt gekozen waar herstellen belangrijker is dan autonomie. Dit betekent dat je als ouder besluit dat je geen zachte heelmeester wil zijn maar een die grenzen stelt en bewaakt, consequent en congruent is en vastbesloten is zijn/haar kind te redden.


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page