top of page

Fijne feestdagen?


Je hebt nog even de tijd voor de feestdagen aanbreken, toch is het handig en verstandig om er alvast over na te denken, de eetstoornis doet dat nl. ook en je wil toch niet achter de feiten aanlopen?

Je kan geen winkel binnenlopen zonder te worden bedolven onder sinterklaas en kerst attributen, om je alvast in de stemming te brengen zullen we maar zeggen. Welke stemming dat is, is voor iedereen verschillend. Ouders met een kind dat al wat langer worstelt met een eetstoornis, kunnen zich meestal niet zo verheugen op al die feestvreugde. Ze herinneren zich de vorige "not so Happy Holidays" nog goed en zouden ze dit jaar het liefst overslaan.

Dat is zeker het overwegen waard wanneer je kind nog diep in de eetstoornis zit of net lekker aan het herstellen is. Gewoon de gordijnen dicht, geen feestmaal, geen kerstboom en geen visite.

Helaas zijn er vaak nog andere gezinsleden die het wel leuk vinden om sinterklaas en/of kerst te vieren en die je niet wil teleurstellen, je zal moeten kiezen en schipperen om beide kampen tevreden te stellen. Het ouderschap is op die momenten een nog ondankbaarder beroep dan tijdens de rest van het jaar.

Wanneer je besluit om de uitdaging toch aan te gaan, hou het dan zo simpel mogelijk.

- Blijf thuis: in een restaurant eten is voor iemand met een eetstoornis op gewone dagen al moeilijk genoeg, tijdens de feestdagen is het een onmogelijke opgave. Ga ook niet bij vrienden of familie op bezoek, geloof me je krijgt er spijt van en loopt de kans vrienden te verliezen en familie van je te vervreemden. Om die reden is het ook niet verstandig om vrienden of familie bij je thuis uit te nodigen.

- Maak afspraken: ga met elkaar om de tafel zitten en baken de grenzen af, overleg met iedereen maar onderhandel niet. Jij als ouder bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt als het om eten gaat. Wat wordt er gegeten, hoe laat en met wie? Willen de andere kinderen dit jaar liever ergens anders eten, doe daar dan niet moeilijk over maar toon begrip voor hun keus. Je wil liever dat ze het ergens anders naar hun zin hebben dan dat ze bij jou met een rothumeur aan tafel zitten, toch?

- Verwacht er niet teveel van: Het is maar kerst, hoe meer je ervan verwacht, des te groter de teleurstelling als het misloopt.

- Maak er geen vreetfestijn van: Oorspronkelijk gaat kerst helemaal niet over eten, toch? Wij hebben er een gewoonte van gemaakt om ons vol te proppen met dingen die we de rest van het jaar niet (mogen) eten en dan het liefst de hele dag door. 1 januari gaan we weer massaal op dieet om 2 weken later gedesillusioneerd terug te vallen in oud gedrag (maar dat is een ander verhaal waar ik ook coaching voor aanbied).

Om ouders te helpen de feestdagen vredig door te komen bied ik een speciale eenmalige coaching sessie op maat aan, tegen gereduceerd tarief. Wil jij ook fijne feestdagen, bel of mail me gerust voor een afspraak.

info@brainconstructions.nl

0683993136

Annemarie


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page