top of page

Gescheiden door de feestdagen

Veel relaties lopen na Kerst en oud en nieuw op de klippen. Mensen scheiden dan meer dan de rest van het jaar. Dat blijkt uit een rondgang langs scheidingsadvocaten door het hele land.

Dit komt uit een artikel in het AD en verschillende onderzoeken bevestigen dat na de feestdagen en na de zomervakantie het aantal scheidingen toeneemt.

Soms is de relatie al langer slecht en besluiten stellen te wachten met scheiden tot na de feestdagen voor de kinderen. Maar ook komt het voor dat wanneer partners een aantal dagen 24/7 bij elkaar zijn, ze zich realiseren dat ze hier niet (meer) gelukkig van worden en ervoor kiezen om uit elkaar te gaan. Daarbij komt nog de stress van de feestdagen, de media vertellen ons immers dat het gezellig en leuk moet zijn waarom is dat bij ons dan niet zo vraag je je af. Ook de verwachtingen van de kinderen kunnen zorgen voor extra druk. Papa is ineens de hele dag thuis en er wordt meer van hem gevraagd en van mama wordt verwacht dat ze lekker kookt en het huis gezellig maakt. Verwachtingen zijn hooggespannen en iedereen doet zijn uiterste best om aan deze verwachtingen te voldoen, geforceerd bijna. Dat niemand dit al die dagen volhoudt is logisch, je zit constant boven op elkaars lip en je kan je meestal niet even lekker terugtrekken om tot jezelf te komen, want dat is ongezellig.

Wanneer je een kind hebt met een eetstoornis is de spanning tijdens de feestdagen nog erger dan normaal. Het komt helaas niet vaak voor dat ouders het volledig eens zijn over de aanpak van de eetstoornis maar omdat ouders meestal niet allebei tegelijk aanwezig zijn tijdens de meeste eetmomenten, valt het verschil niet zo op. Tijdens de feestdagen wordt dan ineens pijnlijk duidelijk dat ouders niet op 1 lijn zitten, ze raken niet alleen geïrriteerd naar elkaar maar ook naar het kind met de eetstoornis wat de situatie alleen maar erger maakt. Ook ik merk in mijn praktijk na de feestdagen dat ouders verder uit elkaar zijn gegroeid en het moeilijk vinden om te blijven communiceren over wat de beste aanpak is. Over het algemeen zijn vaders meer van de harde aanpak en moeders van de tolerante.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om als ouders dezelfde grenzen te stellen waar het gaat om eetstoornis gedrag, zorg dus dat je het eens wordt voor je bij elkaar aan tafel gaat zitten. Sluit een compromis over de aanpak en houd je daar aan, wat er ook gebeurt. Verwacht niet dat je kind ineens normaal kan eten alleen omdat het kerst is, wanneer ze dat kon, dan had ze geen probleem.

Wil je meer informatie over hoe je ongescheiden door de feestdagen heen kan komen? Neem dan gerust contact met me op.

Fijne feestdagen

Annemarie Klee

0683993136


Recent Posts - meest recent
Zoekwoorden
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
bottom of page